Fakta yang Sangat Menarik Mengenai Bunga Dahlia Dan Maksud-maksudnya

Toko Bunga Di jogja – Bunga Dahlia cantik, mempunyai penampilan yang menarik, dan sangat popular di seluruh dunia. Artikel Gardenerdy ini berkongsi dengan anda makna yang dikaitkan dengan bunga-bunga ini, serta menyediakan beberapa fakta menarik berkaitan dengan mekar yang indah ini. Berikut Ini Adalah Fakta yang Sangat Menarik Mengenai Bunga Dahlia Tidak Ada Bunga Dahlia […]

Add To Cart

Fakta yang Sangat Menarik Mengenai Bunga Dahlia Dan Maksud-maksudnya

00

Toko Bunga Di jogja – Bunga Dahlia cantik, mempunyai penampilan yang menarik, dan sangat popular di seluruh dunia. Artikel Gardenerdy ini berkongsi dengan anda makna yang dikaitkan dengan bunga-bunga ini, serta menyediakan beberapa fakta menarik berkaitan dengan mekar yang indah ini. Berikut Ini Adalah Fakta yang Sangat Menarik Mengenai Bunga Dahlia Tidak Ada Bunga Dahlia Berwarna Hitam! Tiada dahlias hitam. Bunga-bunga ini datang dalam semua warna kecuali biru tulen dan hitam. Dahlias hitam yang ditunjukkan oleh orang ramai sebenarnya adalah burgundy. Info Berguna Mengenai Dahlia Kepunyaan keluarga Asteraceae, bunga dahlia berkaitan dengan bunga matahari, kekwa, zinnia, dan daisy. Bunga-bunga ini terdapat dalam pelbagai warna, saiz, dan corak bunga. Terdapat kira-kira 42 spesies, beberapa di antaranya diketahui menyerupai jenis bunga yang lain. Mereka tergolong di kawasan pergunungan Mexico, Amerika Tengah, dan Colombia. Kebanyakan spesies hibrid mereka digunakan sebagai bunga kebun. Klasifikasi saintifik Bunga ahlia Jenis tumbuhan: Perennial Genus: Dahlia Keluarga: Asteraceae Pesanan: Asterales Native to: Mexico Keperluan Cahaya: cahaya matahari penuh Keperluan Tanah: Saliran yang baik dan tanah lembap Musim Berlian: Musim panas (Penanaman musim bunga diperlukan sebaik-baiknya April dan Mei) Zon Kekerasan USDA: 8 Penyakit: Cendawan bubuk, reput akar, reput Crown, Acuan kelabu, layu Verticillium, Dahlia smut, Phytophthora, Virus Mosaic Perosak untuk Dihindari: Mite, Slug, Siput, Earwig, Aphids, Hopper Daun, Red Spider Mite Makna Bunga Dahlia sering dikaitkan dengan pelbagai makna yang mungkin terdiri daripada mesej rahmat yang kekal kepada isyarat amaran. Mereka melambangkan keanggunan, kekuatan dalaman, kreativiti, perubahan, dan maruah. Mereka juga dikenali sebagai orang yang teguh dalam nilai sucinya. Semasa zaman Victoria, bunga-bunga ini dipercayai merupakan sentimen sentimen peribadi. Mereka bermaksud komitmen, atau ikatan atau kesatuan yang kekal. Kualitas keanggunan dan martabat juga dikaitkan dengan mereka dalam bahasa bunga Victoria. Tambahan pula, dikatakan bahawa simbolisme ini masih digunakan hari ini. Selain itu, bunga ini digunakan secara meluas semasa perayaan perkahwinan. Sesetengah orang lain percaya bahawa ia adalah perwakilan kepelbagaian. Makna negatif yang dikaitkan dengan bunga ini termasuk pengkhianatan, ketidakstabilan, dan ketidakjujuran. Fakta menarik Bunga Dahlia Dipercayai bahawa bunga-bunga ini diberi namanya oleh Antonio José Cavanilles (Pengarah Royal Gardens, Madrid). Dia sebenarnya menamakan bunga itu setelah ahli botani bernama Anders Dahl. Oleh kerana Dahl sama dengan bunyi dengan kata ‘dal’, yang bermaksud lembah, mereka juga disebut sebagai bunga lembah pada masa-masa. Dipercayai bahawa ubi pertama datang ke Eropah pada abad ke-18. Berdasarkan jenis bunga, dahlias boleh diklasifikasikan sebagai jenis bunga tunggal, jenis bola, jenis pompon, jenis kaktus, jenis...

Toko Bunga Di jogja – Bunga Dahlia cantik, mempunyai penampilan yang menarik, dan sangat popular di seluruh dunia. Artikel Gardenerdy ini berkongsi dengan anda makna yang dikaitkan dengan bunga-bunga ini, serta menyediakan beberapa fakta menarik berkaitan dengan mekar yang indah ini.

Berikut Ini Adalah Fakta yang Sangat Menarik Mengenai Bunga Dahlia

Tidak Ada Bunga Dahlia Berwarna Hitam!

Tiada dahlias hitam. Bunga-bunga ini datang dalam semua warna kecuali biru tulen dan hitam. Dahlias hitam yang ditunjukkan oleh orang ramai sebenarnya adalah burgundy.

Info Berguna Mengenai Dahlia

Kepunyaan keluarga Asteraceae, bunga dahlia berkaitan dengan bunga matahari, kekwa, zinnia, dan daisy. Bunga-bunga ini terdapat dalam pelbagai warna, saiz, dan corak bunga. Terdapat kira-kira 42 spesies, beberapa di antaranya diketahui menyerupai jenis bunga yang lain. Mereka tergolong di kawasan pergunungan Mexico, Amerika Tengah, dan Colombia. Kebanyakan spesies hibrid mereka digunakan sebagai bunga kebun.

Klasifikasi saintifik Bunga ahlia

 • Jenis tumbuhan: Perennial
 • Genus: Dahlia
 • Keluarga: Asteraceae
 • Pesanan: Asterales
 • Native to: Mexico
 • Keperluan Cahaya: cahaya matahari penuh
 • Keperluan Tanah: Saliran yang baik dan tanah lembap
 • Musim Berlian: Musim panas (Penanaman musim bunga diperlukan sebaik-baiknya April dan Mei)
 • Zon Kekerasan USDA: 8
 • Penyakit: Cendawan bubuk, reput akar, reput Crown, Acuan kelabu, layu Verticillium, Dahlia smut, Phytophthora, Virus Mosaic
 • Perosak untuk Dihindari: Mite, Slug, Siput, Earwig, Aphids, Hopper Daun, Red Spider Mite
 • Makna
 • Bunga Dahlia sering dikaitkan dengan pelbagai makna yang mungkin terdiri daripada mesej rahmat yang kekal kepada isyarat amaran.
 • Mereka melambangkan keanggunan, kekuatan dalaman, kreativiti, perubahan, dan maruah. Mereka juga dikenali sebagai orang yang teguh dalam nilai sucinya.
 • Semasa zaman Victoria, bunga-bunga ini dipercayai merupakan sentimen sentimen peribadi. Mereka bermaksud komitmen, atau ikatan atau kesatuan yang kekal. Kualitas keanggunan dan martabat juga dikaitkan dengan mereka dalam bahasa bunga Victoria. Tambahan pula, dikatakan bahawa simbolisme ini masih digunakan hari ini. Selain itu, bunga ini digunakan secara meluas semasa perayaan perkahwinan.
 • Sesetengah orang lain percaya bahawa ia adalah perwakilan kepelbagaian.
 • Makna negatif yang dikaitkan dengan bunga ini termasuk pengkhianatan, ketidakstabilan, dan ketidakjujuran.

Fakta menarik Bunga Dahlia

 • Dipercayai bahawa bunga-bunga ini diberi namanya oleh Antonio José Cavanilles (Pengarah Royal Gardens, Madrid). Dia sebenarnya menamakan bunga itu setelah ahli botani bernama Anders Dahl.
 • Oleh kerana Dahl sama dengan bunyi dengan kata ‘dal’, yang bermaksud lembah, mereka juga disebut sebagai bunga lembah pada masa-masa.
 • Dipercayai bahawa ubi pertama datang ke Eropah pada abad ke-18.
 • Berdasarkan jenis bunga, dahlias boleh diklasifikasikan sebagai jenis bunga tunggal, jenis bola, jenis pompon, jenis kaktus, jenis separa kaktus, jenis bulu mata, jenis fimbriated, jenis waterlily, jenis hiasan, dan pelbagai jenis.
 • Pelbagai warna mereka termasuk merah, merah jambu, putih, oren, kuning, ungu, dan banyak lagi. Selain itu, sesetengah spesies mungkin mempunyai jalur berlainan warna pada mereka, sementara yang lain mungkin mempunyai warna yang berbeza hanya pada petua (warna berbeza dari seluruh bunga).
 • Terdahulu, bola dan jenis hiasan kecilnya agak popular; Walau bagaimanapun, pada masa kini saiz mereka yang lebih besar dan jenis kaktus mereka menarik orang.
 • Tumbuhan ini dicirikan oleh akar umbi mereka, kepala berwarna berwarna, dan batang berdaun. Selain itu, mereka mempunyai jarak ketinggian 1 kaki hingga lebih daripada 6-8 kaki. Bunga mereka boleh sangat kecil (kira-kira 2 inci) atau sangat besar (sehingga 12 inci).
 • Satu contoh dahlias yang terkenal ialah dhalias makan malam, dengan diameter bunga 10 hingga 12 inci dari bunga ganda.
 • Spesies Dahlia pinnata adalah bunga kebangsaan Mexico.
 • Bunga-bunga ini dipercayai tumbuhan berbunga paling popular pada musim panas.
 • Mereka biasanya perennials dalam iklim panas; Walau bagaimanapun, ia dipercayai bahawa ia boleh dianggap sebagai tahunan di dalam iklim yang lebih sejuk.
 • Kebanyakan tukang kebun merujuk kepada bunga dahlia sebagai ‘Queen of the Autumn Garden’ kerana ia mekar untuk tempoh masa yang lama jika dibandingkan dengan kebanyakan tanaman kebun lain.
 • Mereka juga dipercayai sebagai bunga persaingan yang paling popular.
 • Larva beberapa spesies Lepidoptera diketahui memberi makan kepada bunga-bunga ini.

Baca Juga : Apakah Layanan Pengiriman Bunga Kamu Membagikan Buat Kamu

Kegunaan Dari Bunga Dahlia

 • Dipercayai bahawa bunga-bunga ini digunakan untuk merawat epilepsi oleh Aztecs. Selain itu, ia digunakan sebagai sumber makanan oleh orang Eropah selepas tanaman kentang Perancis mengalami kemusnahan pada tahun 1840-an.
 • Mereka sering digunakan dalam pameran bunga, sebagai tanaman taman, dan untuk tujuan hiasan.
 • Mereka berbakat untuk pasangan semasa majlis perkahwinan dan majlis perkahwinan, terutamanya sebagai lambang kesatuan yang kekal.
 • Sebelum mendapat insulin, didapati bahawa sejenis gula buah yang dipanggil inulin yang diperoleh daripada ubi dahlia digunakan untuk memperoleh bahan yang dikenali sebagai kanji Atlantic atau gula diabetik. Bahan ini kemudiannya diberikan kepada pesakit kencing manis. Ini diikuti di Eropah dan Amerika pada tahun 1923. Tambahan pula, dikatakan bahawa zat atau inulin yang diekstrak ini digunakan pada hari ini dalam jejak klinikal atau ujian yang berkaitan dengan fungsi ginjal.
 • Mereka membentuk sebahagian daripada masakan serantau Mexico (di bandar Oaxaca) walaupun hari ini.
 • Ekstrak yang diperolehi daripada ubi ketika dipanggang, bernama Dacopa, digunakan dalam perasa minuman di Amerika Tengah.
 • Bunga-bunga ini juga digunakan untuk menghias kek dan pastri, dan sebagai hiasan berkhidmat di samping pencuci mulut. Kelopak mereka juga telah digunakan dalam salad untuk penampilan yang berwarna-warni.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rating

Call Now Button